Найкращі вкладення ваших грошей у 2014

1

Підковані вкладення

Як збільшити достаток на рік Коня, не побоюючись галопуючої інфляції та стрибкоподібної девальвації. Найкращі інвестиційні ідеї на 2014 рік

Судячи з розвитку справ в економічному та політичному житті країни, знаком для 2014 року має стати не кінь, а представники інших видів парнокопитних, наприклад, із загону оленевих чи вилорогах. Доброзичливий і навіть благородний рисак якось не в’яжеться з реальністю, в якій все більше цінується вміння виляти хвостом і прогинати у потрібні моменти хребет.

Прем’єр-міністр Микола Азаров мав рацію, коли казав, що Росія врятувала Україну від економічної катастрофи. Звичайно, на місці сусідньої країни міг би опинитися і МВФ, погодься б влада на асоціацію з ЄС. Але тут уже, як то кажуть, хто платить, той і дівчину танцює.

Економіка, що розвалюється на очах, без істотних зовнішніх ін’єкцій могла б протягнути від сили 2-3 місяці. Далі – фінансовий Армагеддон із величезними соціальними та політичними наслідками. Тепер країна отримала більш ніж відчутну підтримку. Дешевий російський газ і $15 млрд. кредиту – найкращі ліки від дефолту. Питання лише в тому, як швидко закінчаться ці «чудотворні пігулки». Адже ніхто не збирається використовувати фінансову підтримку Путіна на проект «сильна і незалежна Україна, на заздрість всієї Росії». Їхнє призначення зовсім інше.

Математика застою

Наївно вважати, що напередодні виборів влада займеться масштабними перетвореннями. Якщо реформи не проводилися перші 4 роки правління гаранта, то з якого дива ними займуться під час виборчої кампанії. Ефект проявиться не відразу, тоді як незадоволені – миттєво. Та й загалом, навіщо вони потрібні ці реформи? На межі Межигір’я вони не впливають.

Для глобальних економічних реформ необхідна як мінімум політична воля, сміливість та готовність відповідати за результат. Тобто. все, що суперечить самому поняттю «державний службовець в Україні». А тому можна не сумніватися, що економічний ландшафт залишиться тим самим, зміняться лише декорації.

За традицією, передвиборна театральна постановка побудована на двох сюжетних лініях. Перша – підвищення соціальних стандартів, простіше кажучи – зарплат та пенсій, щоб електорат не нарікав. Друга – гарна демонстрація зростаючої економіки, оскільки бенкет під час чуми має відбутися в життєствердній атмосфері. Загалом гуляємо на останнє.

Отже, що ми проїдаємо? Щорічно країна втрачає на зовнішній торгівлі близько $14 млрд. За неофіційними даними, удвічі більше. У минулі роки ця гігантська пролом закривалася зовнішніми позиками і золотовалютними резервами країни. Ця ж практика збережеться і 2014-го.

На перший погляд, нові газові домовленості з Росією мають суттєво знизити потребу у валюті. Щорічно Україна імпортує близько 30 млрд куб. газу. За «старої» ціни $400 за тис. куб. отримали б рахунок від Газпрому на $12 млрд. Тепер же за $268 за тис. куб. Україна скоротить витрати на цілих $4 млрд., аж до $8 млрд.

Інша велика стаття 2014-го – погашення зовнішніх боргів. До кінця року Україна має повернути кредиторам $8,2 млрд. Разом з урахуванням газових проплат потрібно перекрити фінансову дірку в розмірі $16,2 млрд. Багато, але завдання, проте, цілком здійсненне.

Нинішнього року Росія зобов’язалася купити українських облігацій на $12 млрд. ($3 млрд. були перераховані наприкінці 2013-го). Залишилося знайти всього $4,2 млрд. Сума зовсім не критична, у крайньому випадку можна запозичити із золотовалютних резервів Нацбанку. А якщо так, то стабільності курсу гривні ніщо не загрожує. Отже, про кризу можна забути? Так, але лише до виборів.

Час розплати

Дешевий газ та кредит Росії дозволять пережити, але не вижити. Реальність така, що дефіцит валюти в кращому разі залишиться таким самим, як і 2013-го.

Типова тактика влади під час виборів – напади гострої щедрості, зрозуміло, за бюджетний рахунок. Уряд уже анонсував потрійне підвищення зарплат 2014-го, а також різке збільшення видатків скарбниці на соціальні потреби. Загалом друкарський верстат Нацбанку закрутиться з новою силою. 2013-го обсяг готівки вже збільшився більш ніж на 12%. Напевно, до кінця 2014-го цей показник зросте вдвічі.

Куди підуть свіжонадруковані купюри передбачити не складно. Незважаючи на економіку, що стагнує, приплив нових грошей підвищить купівельну спроможність населення, в тому числі і на імпортні товари, що збільшить попит на валюту з боку імпортерів. В результаті, до кінця 2014-го, початку 2015-го в Україні знову виникне величезний дефіцит зовнішньої торгівлі. І, що ще гірше, доведеться повертати $15 млрд. кредиту Росії. Тут уже низькі ціни на газ не допоможуть.

 


Похожие статьи